ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΓΕΙΑ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ
«Η τροφή μου είναι το φάρμακό μου και το φάρμακό μου είναι η τροφή μου», έλεγε σύμφωνα με την ελληνική γραμματεία ο Ιπποκράτης, στοχαστής και θεμελιωτής της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης.
Η γεωργική καλλιέργεια, μαζί με την κτηνοτροφία και την αλιεία, εδώ και χιλιάδες χρόνια αποτελούν τις δομικές διαδικασίες ανάπτυξης του ανθρώπινου πληθυσμού και πολιτισμού, από τότε που οι άνθρωποι σταμάτησαν να είναι αποκλειστικά κυνηγοί ή συλλέκτες της τροφής τους. Μέχρι και τον 20ο αιώνα, η γεωργική καλλιέργεια ανά τον κόσμο εξελίσσονταν με βάση αρχέγονες μεθόδους, ιδιαίτερα στην πατρίδα μας. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εκατονταετίας, η πρόοδος της τεχνολογίας επέφερε την εκβιομηχάνιση στη γεωργία αλλά και η γενικότερη ανάπτυξη των επιστημών, άλλαξε τις καλλιεργητικές μεθόδους κυρίως με χρήση χημικών στοιχείων για φυτοπροστασία και θρέψη. Οι δομικές αυτές αλλαγές, έλυσαν προβλήματα που ταλάνιζαν επί αιώνες τον αγροτικό κόσμο, όπως οι απώλειες παραγωγής και κυρίως πολλαπλασίασαν θεαματικά τις διαθέσιμες τροφές, βελτιώνοντας σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο επάρκειας προϊόντων για τη θρέψη των ανθρώπων. Παρότι σήμερα οι παγκόσμιες παραγωγικές δυνατότητες συνολικά, επαρκούν για να τραφούν οι άνθρωποι και το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού δεν αντιμετωπίζει προβλήματα σίτισης, το πρόβλημα του υποσιτισμού συνεχίζει να μαστίζει εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως στην Αφρική κ. Ταυτόχρονα, η τάση που παρατηρείται αποδεικνύει ότι οι σύγχρονοι καταναλωτές διερευνούν και απαιτούν, δικαίως, όλο και περισσότερη διασφάλιση ποιότητας στα τρόφιμα.
Το νέο μεγάλο στοίχημα λοιπόν, για τον λεγόμενο ανεπτυγμένο κόσμο τουλάχιστον, δεν είναι η επάρκεια της παραγωγής, αλλά η ποιοτική παραγωγή τροφής. Είναι επιστημονικά αποδεκτό και αποδεδειγμένο, ότι η υγιεινή διατροφή συμβάλει στην ομαλή ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού, όπως επίσης αντιθέτως η «κακή» διατροφή είναι υπεύθυνη για αρκετές παθογένειές του, συνεπώς και για αυξημένες ανάγκες σε παροχές περίθαλψης. Η υγιεινή διατροφή συνεπώς επηρεάζει και τα μακροχρόνια οικονομικά δεδομένα πολιτών αλλά και κρατών.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ως η μακροβιότερη αγροτική συνεταιριστική οργάνωση της χώρας, βαδίζοντας πλέον στον εκατοστό δεύτερο χρόνο διαρκούς λειτουργίας, διοργανώνει εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση, σχετικά με την παραγωγή προϊόντων διατροφής που θα συμβάλλουν στη διατήρηση και αύξηση της παγκόσμιας σωματικής και ψυχικής ευεξίας του πληθυσμού. Η εκδήλωση με κεντρικό θέμα «Γεωργικές Καλλιέργειες και Παγκόσμια Υγεία», έχει τίτλο «Από την Παραγωγή Προϊόντων Διατροφής στη Παραγωγή Προϊόντων Υγείας». Θα διεξαχθεί στις 19 Ιανουαρίου 2018, στις 18:00 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Ζαγοράς «Ρήγας Φεραίος». Κεντρικοί Ομιλητές είναι οι καθηγητές Ανδρέας Γιαννουλόπουλος, καρδιολόγος – πνευμονολόγος και Νίκος Κατσαρός χημικός – πρώην Πρόεδρος του ΕΦΕΤ.
Η επιλογή της διοργάνωσης σχετίζεται με το σύνολο των καλλιεργητικών επιλογών του Συνεταιρισμού. Όλα τα φρούτα και οι καρποί που διακινεί, είναι αποκλειστικά Ολοκληρωμένης ή και Βιολογικής καλλιέργειας. Η Οργάνωση έχει αναπτύξει συστήματα με σύγχρονες μεθόδους, ώστε να εφαρμόζονται μόνο οι απολύτως απαραίτητες παρεμβάσεις φυτοπροστασίας. Οι καλλιεργητικές μέθοδοι που αναπτύσσονται κινούνται επίσης στον άξονα της στόχευσης για επίτευξη παραγωγής με ελάχιστα έως μηδενικά υπολείμματα και διατίθενται όλες οι σύγχρονες πιστοποιήσεις που αποδεικνύουν ότι τα μήλα, και τα υπόλοιπα προϊόντα με το εμπορικό σήμα ZAGORIN, είναι ποιοτικά και ασφαλή για τους καταναλωτές. Η ελληνική λαϊκή παράδοση άλλωστε, έχει κατατάξει τα μήλα ως σύμμαχο της ανθρώπινης υγείας, με την γνωστή παροιμία «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα».
Με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, και με σταθερή προσήλωση στην «καλλιέργεια συνειδήσεων» για κατανάλωση προϊόντων υγιεινής διατροφής που θα ενισχύουν τα όργανα και τον ανθρώπινο ιστό , ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς, ανέλαβε τη διοργάνωση εκδήλωσης στη Ζαγορά, κατόπιν επικοινωνίας του καρδιολόγου – πνευμονολόγου κυρίου Ανδρέα Γιαννουλόπουλου με την Οργάνωση, επιστήμονα που δραστηριοποιείται μαζί με άλλους συναδέλφους του στη κινητοποίηση του πληθυσμού για την διεκδίκηση ποιοτικής για τον ανθρώπινο οργανισμό διατροφής που παράγεται στις παγκόσμιες γεωργικές εγκαταστάσεις.
Ο κύριος Γιαννουλόπουλος και ο κύριος Κατσαρός, είναι μέλη του Πανεπιστημονικού Μετώπου της Ελλάδας και του Απόδημου Ελληνισμού. Ανήκουν σε ένα ευρύτερο παγκόσμιο επιστημονικό κίνημα που πιστεύει ότι φροντίδα των επιστημόνων πρέπει να είναι η πρόληψη διατήρησης της καλής υγείας του παγκόσμιου πληθυσμού και όχι η ανάπτυξη μεθόδων θεραπείας μετά την ανάπτυξη της νοσηρότητας. Κύριος παράγοντας στην επιστημονική τους θεώρηση, είναι η δημιουργία συνθηκών για διακίνηση προϊόντων διατροφής που θα συμβάλλουν στην ανθρώπινη υγεία και όχι απλά στη θρέψη. Σημαντικό σημείο θεωρούν τον ειδικό ρόλο των γεωργών για υγιεινή παραγωγή.
Κοινός τόπος του Συνεταιρισμού και των ομιλητών είναι η προστασία των ίδιων των παραγωγών, των καταναλωτών αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος, με τους αγρότες – καλλιεργητές να βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων.